Peste doar două zile se împlinesc fix două luni de când Cara a primit o nouă șansă la viață. De data aceasta, nu doar că a supraviețuit, ci a primit o viață nouă – una pe care ar trebui să o aibă toate viețuitoarele pământului: o viață plină de iubire, înțelegere și afecțiune.
Dar cine este Cara?
Cara este cățelușa atacată cu o furcă de un bărbat din Voluntari, pe 27 februarie, 2025. A fost un caz șocant, anunțat de Protecția Animalelor Ilfov:
„Pe fișă, la nume, am scris Cățeluș. N-am putut să-i dăm un nume mai frumos. Oricât am zice noi că nu, impactul emoțional e crunt. Un bărbat a băgat furca într-un câine. O mână de câine, un soi de Bichon, Caniche. În momentul în care poliția ne-a sunat, ne-am pus imediat în mișcare. Colegul nostru, Cătălin, l-a transportat de urgență la spitalul Pet Stuff, unde a intrat direct în sala de operație. A fost stabilizat, dar starea rămâne gravă. Făptașul a fost audiat și s-a deschis dosar penal.”
Am vrut să aflăm ce face Cara, dacă este bine și cum se recuperează, așa că ne-am pus pe treabă și i-am dat de urmă.
Cara a fost adoptată de o familie minunată, iubitoare de animale. Se recuperează excelent și are patru frați patrupezi – un pisoi și trei căței – dar și două surori: Daria și Ilinca, două tinere adolescente crescute cu multă dragoste față de animale.
Drumul Carei nu a fost ușor, dar îl parcurge acum cu liniște, iubire și empatie.
Andreea Matei, noua mamă a Carei, ne povestește totul în exclusivitate la Pets&Cats.
Reporter: Cine e Andreea Matei?
Andreea Matei: Eu sunt o „nebună”, am acasă 4 căței și o pisică, dar și 2 fetițe minunate care continuă să creadă că toate ființele de pe pământul acesta au dreptul la o viață decentă, care trebuie respectate și care au nevoie de afecțiune.
Reporter: Cum ai aflat de Cara?
Andreea Matei: Evident, de la Protecția Animalelor CJ Ilfov. Inițial am crezut că o să fie bătaie pe ea, dar ce să vezi? Nici vorbă. În fond, cine ar fi luat o cățelușă oarbă, vai de capul ei? Dar ce să vezi? Iubirea face minuni, și s-a făcut o frumoasă, s-a îngrășat. Toată lumea îi zice „Oița”. O să o ducem la tuns în câteva săptămâni, dar e o frumusețe.
Reporter: Cum s-a adaptat?
Andreea Matei: Sincer, nu a fost atât de greu pe cât mă așteptam. Și asta, deși s-a trezit dintr-o dată nevăzătoare și cu traume cât pentru o viață. Cel care a agresat-o i-a băgat o furcă în cap, provocându-i dezlipirea retinei la ambii ochi. Apoi, același om i-a înfipt furca și în burtă, în două locuri. Din fericire, organele vitale nu i-au fost atinse. A urmat o operație, iar apoi două săptămâni de internare la Pet Stuff. Când am ajuns să o iau, m-a avertizat medicul că s-a mai repezit să muște, dar la mine nu s-a întâmplat asta niciodată. Am luat-o din prima, am băgat-o în mașină, am calmat-o, am vorbit cu ea și s-a adaptat rapid. Cred că a simțit siguranța și dragostea. Doar o zi sau două a durat acomodarea. S-a prins că e de bine și, încet-încet, a început să se miște prin casă, să facă lucruri. Pentru că nu mai vedea, îmi amintesc ce emoții am avut când am văzut-o cum își măsura distanțele cu lăbuțele la trepte.
Reporter: Mai are temeri față de oameni?
Andreea Matei: Da. Are. Evident. Traumele nu se vindecă așa ușor. Uite, Joy este un golden retriever, adoptat și el tot de la cei de la Protecția Animalelor CJ Ilfov. Iar un câine traumatizat rămâne un câine traumatizat. Joy nu va avea încredere în tine niciodată. Dacă mă vede cu mătura prin curte fuge de rupe pământul, și e la noi de doi ani. Joy nu e certat de nimeni, noi nu îl certăm, poate face aproape orice și tot îi e teamă. Oricum, el e cu tare mult bun simț și e finuț – e cel mai cuminte dintre toți.
Reporter: Cara, Joy și mai e cineva adoptat? Da?
Andreea Matei: Terra! Un malinois. Mergeam la cumpărături și a ieșit dintr-o curte împreună cu un alt cățel. M-am dus la magazin, le-am luat mâncare, apă și apoi dă-i și luptă. Am sunat la poliție – peste tot – pentru că în curtea aceea abandonată erau părinții lor: un mascul, el caucazian, ea femelă de malinois. Proprietarul a zis că nu sunt ai lui. În fine, au venit cei de la Protecția Animalelor, au luat adulții la sterilizat, iar cu puii ce să facă? Eu am luat-o pe ea.
Reporter: Și cum e acum?
Andreea Matei: Terra e malinois și, ca toți frații ei de rasă, are o energie enormă. Dacă nu te ocupi de ea, nu e nicio problemă, are proiectele ei personale. A zis că am 3 covoare care ar trebui reparate, s-a ocupat ea de problemă. Chiuveta din baie a zis că ar trebui schimbată, că ar trebui să zugrăvim în living. Năzbâtii din astea, dar acum s-a mai potolit. Va merge în curând la sterilizat.
Reporter: Greu de ținut în frâu un astfel de câine?
Andreea Matei: Nu. Pentru că, altfel, este foarte docilă, ascultătoare, dar are puseuri câteodată. Mergem la dresaj, se rezolvă tot.
Reporter: Și al patrulea cățel?
Andreea Matei: Emma. Pe Emma am cumpărat-o, că era amărâtă. Avea displazie de șold. Dar norocul ei e că am luat-o noi, nu știu cine dădea 3.000 de euro pe operație. Acum e bine și ea, iar noi suntem fericiți.
Reporter: Și fetițele tale cum se împacă?
Andreea Matei: Copiii mei au crescut cu animale. Când erau mici am avut o rottweileriță, care pe Daria o păzea ca pe ochii din cap. Tot atunci am mai avut un cocker, un setter și doi maidanezi. Copiii mei sunt empatici și responsabili.
Reporter: Am uitat de pisică…
Andreea Matei: Moț. Peste toți și toate domnește Moț. E șefa, regina casei. Avem o legătură specială. Moț a venit la noi în curte la scurt timp după ce bunica mea s-a stins din viață. Și chiar are ceva din energia bunicii mele.
Familia extinsă a Andreei Matei e compusă din:
- Cara – rasă comună
- Terra – Malinois
- Joy – Golden Retriever
- Emma – Labrador Retriever
- Moț – șefa casei
Cei care mutileaza animalele sint oameni bolnavi. Comentariile sint de prisos, iar fotografiile sint dovada clara ca viata acestui catel, valoreaza de milioane de ori mai mult, decat a celui care l-a agresat in halul acela. De ce oare, recurg unii oameni la asemenea fapte? Poate nu au suficienta educatie, dar nu neaparat aceasta este cauza. Poate ar trebui, pe cei care fac rau intentionat, animalelor, sa ii pedepsim intr-un mod exemplar. Ma inclin in fata acestei minunate familii!!!! Bravo! Sinteti extraordinari!
Multumim pentru cuvintele frumoase! E trist si foarte ingrijorator, totusi, ca gestul pe care l-am facut noi de 3 ori este atat de rar intalnit, incat este apreciat peste masura…
Nu ma voi opri niciodata din a ajuta animalele, din a le proteja, din a fi vocea lor, din a salva cate pot, si peste!
Marea mea dorinta nu e sa castig la loto, nu e nici viata vesnica, ci doar sa nu mai existe suferinta in randul acestor fiinte atat de curate, sincere si devotate, capabile de o iubire fara limite, trasaturi pe care nu le vei gasi vreodata la oameni!
Va inteleg perfect menirea! Sintem o familie.cu 26 de pisici si 6 catei. Pisicile, sint toate salvate de pe strada. Le ingrijim, desi este foarte greu sa faci fata ritmului zilnic al curateniei, dar, in acelasi timp, ne-am atasat foarte mult de ele. Desigur, ca toti ceilalti iubitori de animale.