Consultanța online, o alternativă a vizitei la cabinetul medicului veterinar. Situațiile în care este bine să apelăm la această metodă | Interviu cu Dr. Renate Cseh: „O recomand în orice caz care nu implică o urgență medicală”

Colaj cu Dr Renate Cseh și o femeie cu catelul ei la laptop Foto: Dr. Renate Cseh & pexels.com

Sunt multe situații în care „părinții” de animale de companie au nevoie de sfatul medicului veterinar, iar prezența fizică la cabinet cu animăluțul nu este neapărat necesară. O alternativă a mersului la cabinet este consultanța veterinară online, unde medicul, prin intermediul unui video call, oferă recomandări în funcție de situația și istoricul pacientului.

Dr. Renate Cseh se numără printre medicii din România care oferă astfel de consultații online și a povestit într-un interviu pentru petscats.ro cum se desfășoară o astfel de sesiune, care sunt avantajele și limitele acesteia.

Dr. Cseh atrage atenția asupra faptului că această consultanță online nu se aplică în cazurile unde sunt urgențe medicale, ci în situațiile în care stăpânii de animale au nevoie de un sfat, de o a doua părere, de recomandarea unor produse pentru sănătatea animalului de companie sau de recomandarea unei investigații.

De asemena, medicul veterinar Renate Cseh menționează că animăluțele pot avea anxietate și stres când sunt duse la cabinet, așa că în situațiile simple este bine să apelăm la alternativa online.

Interviu cu Dr. Renate Cseh

Reporter: Renate, poți să ne spui mai întâi câteva lucruri despre experiența ta de medic veterinar? Cum ai decis să devii medic pentru animăluțe și ce iubești cel mai mult la profesia ta?

Dr. Renate Cseh: De mică eram foarte pasionată de animăluțe și le mulțumesc și în ziua de astăzi părinților mei care, când eu aveam 12 ani, m-au trimis să fac voluntariat la un cabinet veterinar, să văd mai multe despre animăluțe. Să văd și partea reală, nu doar pe cea frumoasă în care mângâiem și iubicim. Și atunci a început practic pasiunea mea reală pentru medicină veterinară. Am avut o singură alegere atunci când am terminat liceul, și anume Facultatea de Medicină Veterinară din București. Știam 100% ce voiam să fac mai departe cu viața mea, în ce direcție vreau să mă duc. Am lucrat din anul 2 de facultate într-un spital nonstop, cu gărzi, cu toate cele, în paralel mergeam la facultate și făceam și voluntariat la o clinică veterinară special pentru chirurgie, fiind foarte pasionată de partea asta de hernie-discale, sistem neuro, chirurgie. Nu a fost foarte ușoară perioada aceea. A fost o perioadă destul de aglomerată în care a trebuit să mă împart în toate părțile ca să fie bine peste tot, dar așa mi-am format toată experiența de medic veterinar. Dacă nu aș fi făcut acest efort și sacrificii uneori, probabil n-aș fi fost în momentul de față un medic veterinar cu încredere, să știu sigur că pot să tratez animăluțe, că pot să ofer ajutor și sfaturi reale. Cel mai mult la profesia mea iubesc medicina în sine. Iubesc animăluțele, dar cel mai mult iubesc faptul că le pot ajuta și le pot face viața mai bună. Le ofer sănătatea pe care o merită fiecare animăluț în parte, indiferent că este cățel, că este pisică, că este mare, că este poate o pisică rea cu mine, nu contează, medicina în sine este lucrul care m-a pasionat mereu și probabil că așa o să rămână și de acum încolo. 

Dr. Renate Cseh, portret
Foto: Dr. Renate Cseh

Reporter: Când a apărut consultanța veterinară online în lista ta de activități ca medic pentru animale și cum ai depistat această nevoie a părinților de animale?

Dr. Renate Cseh: Consultanța online recunosc că nu a fost ideea mea, ideea originală, m-am luat și eu după alții, am văzut că se practică acest lucru special prin alte țări. Am vrut să ofer un ajutor în plus în ideea în care aveam pacienți rămași, de exemplu din București, cu care mai țineam legătura, dar nu era ceva foarte palpabil și atunci în urma paginii pe care am construit-o să zic așa, mi-am dorit să intru în mediul online și să mă vadă lumea mai mult pentru că eu cunosc multe lucruri, am experiență, pot să ofer ajutor, am zis: <<ok, poate și varianta de consultanță online este în regulă, haide să încercăm>>. Am încercat mai întâi mai retras, mai restrâns, cu persoane apropiate, ca să văd cum funcționează lucrurile, dacă este ceva ok, dacă poate să funcționeze, ca să ofer ceva real oamenilor, nu doar vorbe aruncate în vânt. 

Reporter: În ce constă consultanța veterinară online? 

Dr. Renate Cseh: Din dorința de a ajuta cât mai multe persoane m-am gândit la varianta de consultanță online și de deplasări la domiciliu. Iar consultanța online a venit mai mult din ideea în care sunt multe situații și sunt mulți stăpâni de animale care se confruntă cu probleme care nu sunt atât de serioase încât să ajungă la medicul veterinar, dar este pur și simplu nevoie de un sfat. Nu este urgență medicală, clar! Pentru că mereu în cazul în care sunt urgențe evident că recomand consultul la medicul veterinar, dar dacă sunt situații în care proprietarul are nevoie doar de un sfat, să audă o a doua părere eventual, sau pur și simplu nu este capabil să ajungă la medicul veterinar, locuiește în altă țară unde poate consultul este foarte costisitor și nu-și permite la momentul respectiv, sunt foarte multe situații cu care lumea se confruntă pentru că pur și simplu nu au acces la un medic veterinar, să ajungă fizic la un consult și pur și simplu au nevoie de câteva cuvinte. Am avut pacienți care au avut nevoie de sfaturi în legătură cu deparazitările externe care se fac în funcție de fiecare pacient în parte. Am avut proprietari care au avut nevoie de o a doua părere pentru că au fost la trei cabinete la rând, au primit păreri diferite și atunci am putut interveni și eu cu părerea mea. Deci sunt foarte multe situații în care nu este absolut necesar consultul fizic al pacientului, ci se poate discuta online, pe analize, pe investigații, pe istoricul pacientului, pe anamneza pe care mi-o oferă proprietarul și eu mai departe pot veni cu niște sfaturi, cu niște recomandări, uneori pot recomanda să meargă la un consult pentru o anumită investigație, sau îi pot recomanda proprietarului să meargă la o farmacie veterinară de unde să ia anumite produse și vedem cum funcționează mai departe. 

Reporter: În ce situații recomanzi un astfel de consult veterinar online? Care sunt avantajele?

Dr. Renate Cseh: Consultanța online o recomand în orice situație care nu implică o urgență medicală. Urgența medicală se tratează și se consultă fizic în cabinetul medicului veterinar, se pune mâna pe pacient, se fac investigații și vedem mai departe cum procedăm. Dar sunt anumite situații cum spuneam și mai devreme în care proprietarii au nevoie de niște sfaturi sau de a doua părere, au nevoie să știe eventual ce investigații sunt recomandate sau ce produse sunt recomandate sau să mă uit puțin peste investigațiile pe care le-au făcut deja și să vedem cu ce recomandări vin eu mai departe. Sunt foarte multe situații în care unii proprietari sunau la cabinet și îmi spuneau: Nu am nevoie de consultul fizic, adică să vin la dumneavoastră, vreau să-mi spuneți, dacă puteți, ce deparazitare aș putea să-i dau lui Pufi? Și sunt perfect de acord, proprietarii nu sunt obligați să vină la cabinet pentru situații superficiale, mai ales că este și stresul pacientului, fie că este cățeluș sau pisicuță, este un stres. Își formează anxietate. Dacă putem să evităm vizita ceasta obligatorie la cabinet și putem să rezolvăm mai frumos online, sunt perfect de acord. Bineînțeles nu punem în pericol viața animăluțului. Adică nu spunem: Da, lasă, că merge și online și el, de fapt, are nevoie de mai multe investigații. Cu asta nu sunt de acord. Momentan nu m-am confruntat cu astfel de situații, dar primesc foarte multe mesaje despre cazuri destul de complexe și mereu le spun că vizita la medicul veterinar, consultul acela fizic și investigațiile sunt cruciale. Sunt sfinte. Cu o consultație online nu putem să vedem ce este pe interior. Avantajele acestei consultanțe sunt că putem susține o sesiune de absolut oriunde, oricând, am avut foarte mulți clienți din UK, din Germania, care nu aveau timp sau nu-și permiteau să meargă la consult acolo, și au ales varianta mai simplă să ne auzim online să vedem despre ce este vorba, am venit cu niște sfaturi, cu niște recomandări și de cele mai multe ori s-a rezolvat problema fără nevoia de a merge la un consult acolo. Programarea se face foarte ușor, foarte rapid, programarea este destul de bună și dacă sunt cazuri mai urgente, ne putem auzi fără nicio problemă. Nu implicăm animăluțul atât de mult să nu-l stresăm, să nu-i creăm anxietate. Merg foarte mult pe ideea de low stress handling. Pisicile se stresează extrem-extrem de tare la vizita la medicul veterinar. Pe fondul acestui stres și a anxietății pe care și-o creează se pot dezvolta anumite patologii care sunt greu de manageriat și putem să evităm acest lucru prin consultanța aceasta online. Dar repet: Dacă sunt nevoi superficiale, deci nu pentru cazuri grave, complexe, pentru că în acel caz evident este nevoie de investigații. 

Reporter: De ce să apelăm la o consultanță cu un medic și nu la sfaturi pe Google sau ChatGPT?

Dr. Renate Cseh: Este o întrebare bună, pentru că recunosc și eu și sunt sigură că mulți colegi de-ai mei se mai ajută cu anumite cărți, cu anumite informații de pe Internet. Mi se pare important să te interesezi, să cauți, să citești, sunt foarte multe studii în limba engleză care sunt binevenite să fie citite de către oameni, dar experiența pe care o are un medic veterinar în viața reală nu o are Google sau ChatGPT. De asta noi cât suntem în Facultate învățăm cărțile cap-coadă ca să luăm examenele, dar experiența fizică pe care o avem cu pacienții nu ne-o oferă cărțile și nici Facultatea. Acest lucru ni se oferă în momentul în care lucrăm cu pacienții. Sunt foarte multe cazuri în care lucrurile nu sunt chiar ca la carte și atunci nu totul funcționează ca pe Google. Mi s-a întâmplat de multe ori să văd informații eronate și atunci proprietarul animalului doar se bagă cumva într-o necunoștință, n știe ce e ok și ce nu, mi s-a întâmplat să am de-a face cu oameni care citesc mult pe Internet, își fac impresii complet greșite, și lucrurile nu sunt așa. Și atunci în primă fază aș lua de bun sfatul medicului veterinar și după ce sfaturi mai găsim pe Internet. 

Reporter: Cu ce cazuri medicale te întâlnești cel mai des în cadrul consultațiilor veterinare online?

Dr. Renate Cseh: În cadrul consultanței online mă întâlnesc cel mai des cu pisici, mai mult pisici decât căței, și de cele mai multe ori sunt cazuri cu probleme comportamentale, dar apărute din cauză că pacienții nu sunt sterilizați. Am avut probleme și din aria de dermatologie, recunosc că nu este specializarea mea, eu sunt specializată pe oftalmologie, dar atât cât pot să ajut, cu mare drag ajut. Dacă am avut cazuri mai complexe pe dermatologie le-am trimis mai departe spre consultul fizic, în cabinet, pentru suplimentarea investigațiilor pe care eu în mediul online nu le pot efectua.  

Reporter: Există și dezavantaje la consultanța online? Cum decidem că animalul are nevoie de un consult fizic?

Dr. Renate Cseh: Cel mai mare dezavantaj al consultanței online este că nu pot să pun mâna pe pacient, iar examinarea fizică a pacientului e foarte importantă. DIn acest motiv consultața online este limitată. Toți clienții cu care susțin consultanța online sunt conștienți. Cum decidem că animalul are nevoie de un consult fizic? Păi nu este foarte greu. Anamneza este foarte importantă și istoricul pacientului, La începutul consultației se face o anamneză foarte detaliată, vreau să aflu tot istoricul pacientului, vreau să aflu tot ce se întâmplă cu pacientul respectiv, să-mi dau seama cât de gravă este situația. Prefer să fiu mai precaută, dacă un singur lucru mi se pare că nu e ok, clar recomand consultul fizic. 

Reporter: Care a fost cel mai dificil sau memorabil caz pe care l-ai rezolvat în cadrul unei consultații online?

Dr. Renate Cseh: Am avut un caz în care în cadrul consultației online am suspicionat un piometru, o infecție la nivel uterin a o pisicuță, am rugat proprietarul să ajungă cât mai urgent la un cabinet veterinar, pacientul locuiește în UK, deci clar nu se punea problema să ajungă la mine. A ajuns la cabinet, au fost făcute investigațiile necesare, s-a confirmat diagnostic de piometru, a intrat în intervenția chirurgicală de urgență, iar pisicuța a fost salvată. Seara am avut sesiunea de consultanță online, a doua zi de dimineață a avut loc intervenția. Aș putea spune că a fost cam la limită situația, nu-mi plac situațiile la limită, dar s-a terminat cu bine și atunci sunt și eu mulțumită. Dar în general cazurile mai dificile sunt preluate mai departe la cabinetul medicului veterinar. 

Reporter: Ne-ai putea spune și care sunt prețurile practicate pentru o astfel de consultanță online? 

Dr. Renate Cseh: Momentan prețul este de 100 de lei per consultanță. Urmează peste câteva săptămâni să introduc acel portal de plată online, iar în acel moment prețul se va schimba la 150 de lei. Acest lucru este în principiu stabilit, nu 100%.

Reporter: Pe lângă aceste sfaturi pe care le oferi în cadrul conversațiilor cu stăpânii animăluțelor care au o problemă, tu ești foarte activă pe rețelele sociale și realizezi videouri foarte drăguțe în care dai sfaturi utile oamenilor. Ne-ai putea spune care sunt cele mai des întâlnite întrebări ale iubitorilor de animale și cum le răspunzi?

Dr. Renate Cseh: Primesc foarte multe întrebări în legătură cu comportamentul pisicuțelor, de-asta am și început să postez mai mult. Nu este de specialitate pentru mine, eu fiind pasionată de medicină în sine, nu atât de mult de psihoterapie comportamentală, dar sunt destul de implicată. Sunt foarte mulți proprietari care au probleme comportamentale cu pisicuțele lor. Știu cum este, am și eu 3 pisici și 3 câini. Cățeii nu-mi creează probleme, dar pisicile n creează probleme și mie. Am întâlnit întrebări destul de multe despre alimentația câinilor și pisicilor. Încerc să mă implic și pe partea aceasta.

Dr. Renate Cseh poate fi urmărită pe rețelele sociale, unde face conținut cu sfaturi pentru stăpânii de animale de companie, iar consultanțele online se pot programa prin accesarea link-ului disponibil pe conturile sale de Instagram și TikTok.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Dr. Renate Cseh & pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OSZAR »