Dacă găsești pui de pisică abandonați pe stradă, fără mama lor, le poți salva viața dacă îi iei acasă și respecți câteva reguli de îngrijire simple. Un pui nou-născut abandonat este extrem de fragil și își poate pierde viața în orice clipă în lipsa unei îngrijiri potrivite.
Asociația Kola Kariola a explicat ce pot face oamenii pentru a salva un pui de pisică vulnerabil, condamnat la moarte de cel care l-a aruncat în stradă.
Ai găsit un pui de pisică nou-născut abandonat și vrei să-l salvezi? Iată ce trebuie să faci pentru a-l îngriji!
Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a îngriji un pisoi nou-născut!
Primul pas pentru a-i salva viața unui pui de pisică este acela de a-l încălzi, el nefiind capabil să-și regleze singur temperatura.
„Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să îi încălziți. Trebuie să fie în permanență uscați și încălziți. Nu îi hrăniți înainte de a-i încălzi. Puii de pisică până în 3 săptămâni nu își pot regla temperatura.
Se pot încălzi punând sticle cu apă caldă învelite în prosop lângă ei, pernă electrică (dacă aveți prin casă), pături sau prosoape pufoase. Aveți grijă să nu îi sufocați însă. Lăsați și o găurică de aerisire în păturile cu care îi înveliți și spațiu unde se pot muta dacă se încălzesc prea mult”, au precizat cei de la Kola Kariola.
Al doilea pas este acela de a-l hrăni. Cea mai bună alegere de hrănire este laptele praf special pentru puii de pisică. Totuși, medicii de la Kola Kariola spun că în situația în care salvatorii pisoilor nu își permit financiar să cumpere lapte praf, poate fi folosit lapte de capră și nu lapte de vacă.
„Ideal ar fi să fie văzuți de un medic veterinar care să îi consulte și să vă dea cele mai bune sfaturi de îngrijire a lor. Tot la clinicile veterinare sau la pet-shop-uri găsiți formule de lapte praf special concepute pentru puii de pisică. În funcție de vârsta puilor, acestea conțin colostru, imunostimulatoare și toate vitaminele necesare unei dezvoltări bune în lipsa laptelui matern. Se recomandă hrănirea lor cu formule speciale care conțin colostru. Există biberoane speciale pentru pisici – le găsiți și în kit-urile de lapte praf, dar și separat”, au precizat cei de la Kola Kariola.
În lipsa unui biberon, pisoiașii pot fi hrăniți, în situații de urgență, și cu seringa, prin colțul gurii.
Laptele – fie praf, fie de capră – trebuie să fie călduț. Îi puteți testa temperatura pe încheietura mâinii, exact ca la nou-născuți.
„Puilor de pisică le scade foarte repede glicemia atunci când sunt lipsiți de hrană. Dacă, după ce i-ați încălzit, nu par să își fi revenit, le puteți da câteva picături de glucoză, sau un pic de apă plată cu 5% zahăr ori miere. Noi am folosit miere în cazurile de urgență. Mierea se poate folosi și în reglarea tractului digestiv – un vârf de miere în lapte”, au precizat medicii de la Kola Kariola.
După asigurarea căldurii și a hranei, un alt pas important pentru salvarea puilor de pisică este stimularea pentru a urina/defeca. În primele 20 de zile de viață puii au nevoie să fie stimulați.
„Stimularea este la fel de importantă ca hrana, pentru că, în lipsa ei, puii se vor intoxica și vor muri. Pisica mamă linge ore în șir puii pentru a-i stimula, așa că nu săriți niciodată peste această etapă. Se face prin tamponarea zonei genitale și a anusului cu o cârpă moale umezită, șervețel umed sau tampon demachiant umed. Puii vor urina la fiecare stimulare”, au transmis medicii de la Kola Kariola.
Cum trebuie hrănit corect un pui de pisică nou-născut
„Atenție! Puii de pisică nou-născuți mănâncă puțin și des!
Pentru a li se administra laptele, puii trebuie ținuți cu pieptul ridicat – nu pe spate, ca un copil, deoarece laptele poate ajunge în trahee. Când un pui este hrănit adecvat, abdomenul său se va simți plin, dar nu tensionat sau distins. Evitați hrănirea excesivă, deoarece poate duce la diaree și alte complicații.”, au spus medicii, precizând cât lapte beau pisoii în funcție de vârstă:
- În prima săptămână vor consuma între 2 și 4 ml de lapte. Trebuie hrăniți cam din 2 în 2 ore, inclusiv noaptea;
- Din a doua săptămână, mesele pot fi oferite la 3–4 ore, inclusiv noaptea, mărind progresiv cantitatea la 5–10 ml;
- În a treia săptămână sunt suficiente 5 mese pe zi și vor consuma 10–15 ml de lapte la fiecare masă;
- În a patra săptămână, măriți în continuare cantitatea, în funcție de cât își dorește fiecare;
- Cam în a cincea săptămână se poate renunța la biberon și pot începe să lăpăie singuri laptele din castron. Asta înseamnă că începe înțărcarea. În pet shop-uri se găsesc pateuri speciale „starter”, cu care se poate continua înțărcarea.
Medicii de la Kola Kariola au mai ținut să spună că a fi mamă „surogat” pentru niște pui de pisică nu e un lucru ușor, implică timp și o mică cheltuială, însă satisfacția de a salva vieți și de a vedea pisoii crescând și torcând în semn de mulțumire este enormă.