Merită să îți iei o pisică persană? Ce trebuie să știi despre această rasă / Ghid complet pentru o relație armonioasă cu felina ta aristocrată

pisica persana sursa foto: Pixabay

Pisicile persane sunt animale nobile și calme, care aduc o notă de rafinament oricărei locuințe. Proprietarii lor le consideră blânde, cu un temperament calm, rar întâlnit la alte rase. Merită sau nu să îți iei o pisică persană?

Detalii despre pisica persană

Chiar și așa, persanele rămân tot pisici. Unele se urcă pe tejghea, zgârâie mobila sau se joacă în moduri mai puțin convenabile. Dresarea încă din perioada de pisoi ajută la prevenirea comportamentelor rebele, susțin specialiștii.

Când pisica cere atenție

Unele comportamente supărătoare, cum ar fi săritul pe masă sau mieunatul excesiv, sunt deseori metode prin care pisica încearcă să atragă atenția. Potrivit medicului veterinar Terry Marie Curtis, este important ca această nevoie de interacțiune să fie satisfăcută prin joacă și stimulare pozitivă, scrie Chewy.

Majoritatea persanelor, din cauza constituției fizice, nu sunt mari cățărătoare. Totuși, unele se urcă pe blaturi ocazional. În cazul altor pisici pot fi eficiente trucuri precum banda adezivă, tăvile cu apă sau detectoarele de mișcare care emit sunete. Toate metodele au rolul de a face masa mai puțin atractivă pentru felină.

Gălăgia de dimineață

Deși persanele nu sunt foarte vocale, unele pot miauna dimineața devreme sau noaptea. Dacă pisica este hrănită și sănătoasă, cel mai bine este să-i ignori vocalizările. Astfel, pisica învață că acest comportament nu aduce beneficiile dorite.

„Dacă îi răspunzi, o înveți că a miauna este o metodă eficientă”, spune dr. Curtis.

Joaca: distracție sau problemă?

Joaca cu mâinile poate părea inofensivă atunci când pisoiul este mic, dar încurajează mușcăturile și zgârieturile la maturitate. Folosește jucării anume pentru interacțiune, nu propriile mâini.

Dacă pisica începe să zgârie în joacă, oprește imediat interacțiunea câteva minute. Astfel, o înveți că acest comportament duce la pierderea atenției, o formă de corecție eficientă, dar blândă.

Comportament de prădător

Este normal ca pisoii să adopte comportamente de vânătoare, adică să se ascundă, să pândească și să sară pe picioarele stăpânilor. Deși acest gest poate părea agresiv, el este, de fapt, o formă de joacă intensă.

Pentru a-i gestiona comportamentul, oferă-i jucării potrivite și evită pedeapsa fizică. Încurajează comportamentul dorit prin distragere și corectare blândă. Un zgomot scurt sau un „Nu” ferm poate fi suficient.

Zgâriatul: între instinct și marcaj

Zgâriatul este un comportament natural pentru toate pisicile. Ele își întrețin ghearele și își marchează teritoriul astfel. Problema apare atunci când aleg mobila ca zonă preferată. Cel mai bine este să-i tai unghiile și să-i oferi suprafețe adecvate, cum ar fi stâlpi verticali, trunchiuri de copac, carton ondulat sau covorașe speciale.

În cazul în care persana continuă să zgârie obiecte interzise, încearcă să faci acele suprafețe neatractive: folosește bandă adezivă, folie de aluminiu sau detectoare de mișcare care o sperie blând.

O pisică bine crescută

Viața cu o pisică persană poate fi extrem de plăcută cu condiția să-i oferi atenție, răbdare și educația potrivită. Folosește recompensa în locul pedepselor.

„Este mai eficient să încurajezi comportamentul dorit decât să pedepsești pentru cel nedorit”, spune dr. Curtis. Asigură-te că pisica are la dispoziție jucării, spații de joacă etc. O pisică persană bine îngrijită și educată va fi un companion calm, afectuos și elegant, exact așa cum îți dorești.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OSZAR »