Cele mai predominante animale de companie sunt pisicile și câinii, însă papagalii sunt din ce în ce mai căutați. În petshopuri se vând în specii și mărimi diferite și prețurile variază în funcție de trăsăturile lor. Dacă te gândești să adopți un astfel de animal de companie, aici vei afla cum poți să-l îngrijești corespunzător și să-i oferi o viață de calitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
Dieta papagalilor
Papagalii au nevoie de o dietă echilibrată de nutrienți și vitamine pentru a se dezvolta sănătos. În sălbăticie, papagalii mănâncă insecte vii, semințe și vegetație proaspăt crescută. Însă, dacă sunt crescuți într-un mediu domesticit, ei au nevoie de fructe sau legume combinate cu semințe sau mâncare specială pentru papagali. În plus, ei au nevoie în permanență de apă proaspătă. Papagalii pot consuma nuci, muguri sau flori. Ciocurile puternice îi ajută să spargă cojile tari și să mănânce semințele din interior.
Există și câteva mâncăruri toxice pentru papagali, cum ar fi: avocado, cofeina și ciocolata. Semințele care ar trebui evitate sunt cele de floarea-soarelui și șofrănel, pentru că favorizează creșterea în greutate a păsărilor. În cazul în care dieta nu furnizează suficienți nutrienți, atunci veterinarul poate să ofere suplimente de vitamine și minerale.
Cum alegem un papagal
Fiecare specie de papagal diferă și are nevoi diferite pentru a supraviețui, notează abc-zoo.ro. O pasăre sănătoasă are următoarele caracteristici: penele sunt lipite de corp, ochii limpezi, formă proporțională a ciocului și un comportament energic, dornic de atenție. Câteva specii de papagali liniștiți sunt: ondulat, nimfă, amazon, senegalez și papagalul african de savană. Toate aceste păsări au nevoie să fie stimulate mental, deoarece plictiseala îi poate face să-și smulgă propriile pene.
Pentru persoanele care își iau pentru prima dată un astfel de animal de companie, este bine de știut că papagalii liniștiți sunt cei mai buni pentru interior, deși speciile mai mari trăiesc mai mult. Spre exemplu, papagalul Cacadu poate trăi peste 80 de ani.
Dacă vă doriți un papagal care vorbește, sunt doar câteva specii care o fac: yak-gri, amazon, jay eurastic și senegalez.
Boli care pot afecta papagalii
Ca orice animal de companie, papagalii trebuie duși periodic la controale veterinare, notează toateanimalele.ro. Aceste păsări sunt predispuse la boli respiratorii, malnutriție și boli infecțioase. Aceste afecțiuni sunt determinate și de mediul în care crește papagalul, deci colivia unde ei trăiesc trebuie curățată zilnic. În caz contrar, mucegaiul se poate instala și să apară astfel problemele respiratorii.
Alte informații despre papagali
Există aproximativ 390 de specii de papagali și sunt singurele păsări care pot să ridice cu picioarele hrana. Dimensiunea creierului poate determina dacă durata de viață a papagalului va fi lungă sau scurtă. La momentul actual, există 100 de specii de papagali pe care le dispariție.
Citește și: