Animalele de companie sunt sufletul în plus din casă de care nu știai că aveai nevoie. Îți dai seama după primele zile petrecute împreună, iar apoi nu-ți mai poți imagina viața fără ele. Însă, te-ai întrebat vreodată cum gestionezi înaintarea lor în vârstă?
Pisicile trăiesc, în medie, 16-17 ani. Unele dintre ele ajung și la vârste de 20 de ani. Fiecare pisică este unică, fiecare pisică are tabieturile sale și propriul ritm de înaintare în vârstă, scrie Pet Place.
Dacă unele pisici încep să manifeste schimbări în comportament încă de la vârsta de 7 ani, altele o fac de la vârsta de 10 ani. Iar cele mai multe încep să se schimbe de la 12 ani.
Cum îți dai seama că pisica ta înaintează în vârstă?
Atunci când pisica ta înaintează în vârstă vei vedea semnele în comportamentul său: se joacă mult mai puțin, este mai puțin activă și doarme din ce în ce mai mult. Nu mai acordă foarte multă grijă toaletării, mănâncă mai puțin și reacționează mai rar la stimulii externi.
Pisicile care înaintează în vârstă pot prezenta tulburări de somn, pot începe să fie dezorientate sau pot uita locul lucrurilor lor din casă: bolurile cu apă sau mâncare și uneori chiar litiera.
Aceste schimbări pot cauza anxietate pentru pisici, iar anxietatea se manifestă mai departe în relațiile cu cei din casă.
Care sunt semnele disfuncției cognitive la pisici
Disfuncția cognitivă afectează mai mult de 55% dintre pisicile cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani și peste 80% dintre pisicile cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, scrie ASPCA.
Primele semnele ale disfuncției cognitive la pisici sunt deteriorarea memoriei, percepției vizuale și auditive și capacitatea de a conștientiza ce se întâmplă în jurul lor.
Semnele clasice ale disfuncției cognitive la pisici
- Dezorientare – pisica se poate rătăci ușor în mediul în care trăiește și nu mai recunoaște oamenii din casă;
- Interacțiuni reduse – pisica nu mai caută atenție și începe să se distanțeze de familie;
- Schimbarea ciclului de somn-veghe – doarme foarte mult pe timpul zilei și este din ce în ce mai activă noaptea, chiar vocală;
- Igienă precară – pisica uită unde este litiera și nu mai este atentă la toaletarea proprie.
Urinarea frecventă și în afara litierei, un alt semn al înaintării în vârstă a pisicilor
Odată cu vârsta, pisicile urinează mai des, iar uneori o fac în afara litierei. Slăbirea vezicii urinare este normală odată cu înaintarea în vârstă: imediat ce pisica acumulează presiune în vezică va merge la litieră.
Mai mult, urinarea frecventă este și un semn al unor boli asociate vârstei, precum:
- Insuficiență renală;
- Hipertiroidism;
- Diabet.
Cum gestionezi schimbarea comportamentului odată ce pisica ta înaintează în vârstă
Trebuie să acorzi foarte multă atenție pisicii tale odată ce apar primele semne ale înaintării în vârstă. Vizitele la medicul veterinar sunt obligatorii, mai ales pentru a exclude bolile care se pot confunda cu simptomele îmbătrânirii.
Pisicile sunt unice, iar fiecare proprietar de pisică își va da seama când blănosul sau blănoasa începe să-și schimbe comportamentul.
Ai nevoie de foarte multă răbdare pentru a gestiona aceste schimbări, însă trebuie să-i oferi pisicii tale iubire necondiționată și să o ajuți să treacă prin aceste etape care sunt noi chiar și pentru ea.
Chiar dacă interacțiunea dintre tine și pisica ta suferă schimbări odată ce aceasta înaintează în vârstă, monitorizarea este vitală pentru a-ți cunoaște pisica și în această etapă a vieții sale. Respectă-i noile tabieturi și arată-i că este apreciată indiferent de modificările care apar în viața voastră.