VIDEO | Câini în slujba legii: Cum sunt selectați și antrenați câinii care ajung să ”lucreze” în poliție

Câine polițist Sursa foto: Wellphotos | Dreamstime.com

Câinii de poliție s-au dovedit întotdeauna a fi o piesă importantă dintr-o echipă a forțelor de intervenție. Special antrenați, aceși câini au fost folosiți în misiuni de salvare dificile, cum ar fi identificarea victimelor unor cutremure puternice, atacuri teroriste sau găsirea persoanelor dispărute. De la ce vârstă sunt selectați și cum devin „ofițeri” de poliție, aflați în acest articol.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

Selecția câinilor polițiști

Principalele rase de câini care sunt selectate de către organele de poliție sunt: ciobănescul german, malinois german, bloodhund sau retriverii. Evaluarea câinilor se face încă de la 2 luni, în centre specializate. În România, singura unitate specializată este Centrul Chinologic Dr „Aurel Greblea”.

La astfel de centre, câinii învață să caute victimele unor accidente, depistarea drogurilor sau a explozibililor. După aceste antrenamente, câinii vor fi împărțiți pe categorii: cei care caută droguri, explozibile sau victime. Aceștia se numesc „ single purpose dogs”. Există și „dual purpose dogs”, care se ocupă de toate sarcinile anterior menționate.

Echipa care deține un astfel de câine poate cerceta perimetrul unui loc suspect fără mandat. Pentru a ajunge ofițer, câinii trebuie să fie dresați și să răspundă la comenzile date de stăpâni. În caz de urgențe, ei trebuie să asculte și să respecte ordinele.

Cazuri faimoase în care câinii de poliție au rezolvat un caz

În 2010, un ofițer și câinele său lucrau pe tura de noapte la un muzeu de roci și minerale din statul american Oregon, când deodată s-a auzit un lătrat puternic. Câinele a devenit brusc agitat și s-a aruncat la pământ, spre zona de vegetație falsă. S-a auzit un țipăt atunci. Polițistul a descoperit un bărbat costumat în iarbă falsă, care semăna cu exponatele muzeului. Angajații au declarat că în interiorul muzeului existau bucăți de aur pur foarte valoroase. Bărbatul a dorit să jefuiască muzeul, însă în acea noapte a fost acuzat de furt. 

În 2018, un ciobănesc german pe nume Balu a ieșit la pensie după 7 ani de activitate. În perioada lui ca „ofițer”, a capturat droguri în valoare de un milion de dolari și a ajutat la prinderea unor fugari. Balu a fost adoptat de polițistul alături de care a lucrat până la pensie. 

Cățelușa Ruby a făcut parte din departamentul Rhode Island Police, însă ea a fost mutată în cinci adăposturi diferite până să fie adoptată de caporalul Daniel O’Neil. Antrenamentul lui Ruby a durat un an și jumătate, mai mult decât la alți câini, dar caporalul nu a dorit să renunțe. Știa că Ruby are potențialul de a ajunge un ofițer de poliție valoros. La ceva timp după ce a venit în echipă, Ruby a salvat viața unui băiat care a fost dat dispărut de familia sa. Căutarea a durat 8 ore, însă Ruby a reușit să-l găsească pe băiat în viață. Mai târziu, caporalul O’Neil a descoperit că mama copilului dispărut a lucrat la unul dintre adăposturile unde a locuit Ruby. Platforma Netflix i-a transformat povestea cățelușei într-un film: „Rescued by Ruby.”

Citește și:

3 animale care au schimbat istoria: De la spațiu la câmpul de luptă

Isterie totală În România: Pantera neagră din Bulgaria ar fi apărut în Teleorman, după ce zilele trecute ar fi fost văzută în Giurgiu

Sursa foto: Wellphotos | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OSZAR »